GENÇLER! DENEMELERİ ÖNEMSEYİNİZ

 

Sakın "Giriyoruz da ne oluyor?" demeyiniz.

Sevgili Gençler!

Bu yazıyı dikkatle okumanızı öneriyorum. Hem de birkaç kez…

Sınava yaklaşık yirmi gün var.

Kursta veya okulda yapılan deneme sınavlarını daha çok önemsemenizi istiyorum.

30 Mayıs 17 Haziran tarihleri arasında 18 Deneme günü var. Bu da 18 deneme demektir.

Denemelere giriyoruz da ne oluyorsöylemine itibar etmeyiniz. Çok yanlış ve amaçsız bir yaklaşım… Tam tersine tahmin edilemeyecek kadar büyük katkısı var!

Kendinizi daha özgür hissettiğiniz –ev ortamı, kütüphane, pastane ve benzeri– ortamlarda yaptığınız bireysel veya grup çalışmalarınız çok önemli. Akademik anlamda dinleyerek/izleyerek öğrenmeden daha kalıcı olduğunu ben de kabul ediyorum. Ancak gerçek sınavda başarılı olmak için sadece akademik bilginin yetmeyeceğini bilmelisiniz. Zihinsel performansınızın da gelişmeye ihtiyacı var. Bunu kurumlarda yapılan denemelerle sağlayabilirsiniz. Nitekim YKS kapsamına giren tüm konuları bildiğinizi varsaysanız bile, bedeninizin fiziksel performansı yeterli değilse, 17 Haziranda tüm soruları tamamlamadan yorulmanız kaçınılmaz olur. Sıradan bir soruyu kavramakta zorlanmaya başlarsınız. Kısa bir paragrafı anlamak için birkaç kez okumak zorunda kalırsınız. Daha başka bir söylemle zamanınız uçup gider; sınavdan sonra da yetiştirememekten, zamanın azlığından veya soruların zorluğundan yakınırsınız.

Bedeninizin iyi bir performans kazanması için kurumlarda yapılan deneme sınavları önemli bir fırsattır. Önünüzde yaklaşık yirmi gün var. Bu sürede yapılan denemelere eksiksiz katılın, verilen süreyi tamamlamadan da asla sınıftan ayrılmayınız. Soruların çözümünü bitirmiş olsanız bile… 165 veya 180 dakikayı sonuna kadar kullanmakta ısrarcı olunuz. 17 Hazirana kadar “sabır” ile sıkı dostluk kurmanız zihinsel performansınıza apayrı bir ivme katacaktır. Bu fırsatı değerlendirmek sizin elinizde…

Yıllar önce Fatih Terim, oyuncularını Leeds United maçına (2000) hazırlarken onlarca hoparlörü boş tribünlere yerleştirdi. Amacı oyuncularına müzik eşliğinde antrenman yaptırmak değildi, oyuncularını zihinsel olarak gerçek maçtaki yüksek tempolu tezahürata alıştırmaktı. Sizler de kendinizin teknik direktörü olunuz.

Eğer buraya kadar anlattıklarım bağlamında sınava kadar olan deneme sınavlarını fırsat olarak değerlendirirseniz; 17 Haziran TYT ve 18 Haziran YKS sınav sürecinde, yorulmak aklınıza bile gelmez. Tam tersine tüm soruları çözdükten sonra zihninizin hala dinç olduğunu anlarsınız. İşte o an, “Giriyoruz da ne oluyor” yaklaşımını “Daha yok mu?sözleriyle çürütmüş olursunuz.

– Unutmayınız! Kendinizi başkalarıyla kıyaslayıp, umutsuzluğa kapılmayınız. Örneğin, bir futbol takımında oyun yeteneği sıradan olan bazı oyuncular, üstün kondisyonları/zihinsel performansları sayesinde maç sonuna kadar yorulmazlar, sahada basmadık yer bırakmazlar. Bunun karşılığında 90 dakika oyunda kalmayı başarırlar. Sizler de zihinsel performansınızı üstün kılın ki, sınav süresi boyunca yorulmak ve umutsuzluk aklınıza gelmesin! Kendinize güvenin ki, sahip olduğunuz akademik sermayenizi yorulmayan performansınız sayesinde optik forma aktarabilirsiniz.

– Son olarak spor ayakkabılarınızı giyiniz, demiyorum; çünkü onları hiç çıkarmamanız gerektiğini düşünüyorum.